10 værtshuse i København du skal prøve

Kevin C
Af Kevin Christensen
Sidst opdateret: 30/03/2024

De brune værtshuse er, og har nærmest altid været, en del af København. De fungerer som vandhul, stamsted, udestue og socialkontor – eller bare som et sted hvor du kan have en hyggelig aften. 

De fleste værtshuse i København er kendetegnet ved, at du kan komme som du er, og være dig selv. Få en røverhistorie fra en stamgæst der har sejlet på de syv have, eller lad være. 

Vi har samlet nogle af vores favoritter herunder. 

1. Funchs Vinstue, Indre By

Funchs (som det kaldes i daglig tale), har ikke ændret sig nævneværdigt de sidste mange år – og det er en god ting. Indretningen er “klassisk bodega” med høje, mørke træpaneler og (lidt hullede) grønne duge. 

Før rygeloven blev indført i 2007 blev der serveret smørrebrød på Funchs, men da man herefter ikke måtte servere mad i røgfyldte lokaler, måtte man vælge. Smørrebrød eller røg. Røgen vandt. 

Nørre Farimagsgade 55, 1364 København

Funchs Vinstue brunt værtshus i København

2. Café Høvlen, Christianshavn

Mellem Broens gadekøkken og Christiania ligger denne perle. Gode priser, billiard, stamgæster, studerende fra Holmens kunstskoler og svenske turister med guldøl.

“Separat” rygerum, hvor døren ikke må lukkes – formentlig fordi udsugningen er ude af drift eller bare ineffektiv.

Ejes, i følge den fortræffelige bog, Stamsteder af fem stamgæster der gik sammen om at købe stedet, da det skulle lukkes og laves om til fiskerestaurant.

Prinsessegade 77, 1422 København

Cafe Høvlen, Christianshavn

3. Galathea Kroen, Indre by

Galathea Kroen blev åbnet af to danske sømænd, Jørgen og Ole Reimann der havde sejlet med den anden Galathea-ekspedition. Fra turen til de varme lande medbragte Jørgen og Ole en masse souvenirs; masker, skind, en kano(!) og meget andet. Det meste kan den dag i dag ses på Galathea Kroen.

I højttalerne spilles der jazz på vinyl og der er med jævne mellemrum live jazz. 

Rådhusstræde 9, 1466 København

4. Café Nick, Indre by

Høj stue lige ved Nikolaj kirke i indre by. Kunst på væggene, kontant betaling og ellers ikke så mange dikkedarer. Der tages ikke Dankort, MobilePay eller andet nymodens skidt. Hvis du har glemt kontanter, kan du være heldig at én af stamgæsterne kan “veksle” en MobilePay-overførsel til cool cash. 

Nikolajgade 20, 1068 København

Cafe Nick brunt værtshus i København

5. Amagerhylden, Amager

I Amager Centret (af alle steder) ligger denne perle. Klemt inde mellem stuen og 1. sal ligger bodegaen med det meget passede navn, Amagerhylden.

Som det eneste sted i Amagercentret må der ryges på Amagerhylden – og det bliver der. Hvis det bliver for meget med røgen er der nogle “udendørs” siddepladser. Der er som regel god plads. 

Amager Centret, Reberbanegade 3, 2300 København

6. Café Langebro, Amager

Lige i kanten af Islands Brygge og med langebro som nærmeste nabo, finder du Café Langebro. 27 øl på fad og et kæmpe udvalg på flaske. Lidt mere mondænt end mange af Amagers øvrige værtshuse. Sid udenfor hvis vejret er godt.

Islands Brygge 1, 2300 København

7. Stærkodder, Christianshavn

Der er masser af røg i det lange lokale der er pyntet med søfarts-memorabilia. Stamgæsterne sætter pris på de billigere bajere, og der er til tider en ret højlydt stemning. 

Navngivet efter den nordiske savngud Stærkodder, der havde enorm styrke og tvivlsom moral. 

Sankt Annæ Gade, 1414 København

8. Eiffel Bar, Christianshavn

Lige rundt om hjørnet fra Stærkodder ligger den legendariske Eiffel Bar. Det aflange og røgfyldte lokale har båse med røde sofaer og der er fotografier fra Paris i sort/hvid. Priserne er rimelige og du finder både stamgæster, studerende og turister i denne klassiker. 

Wildersgade 58, 1408 København

9. Café Snork, Vesterbro

Lige i kanten af Enghave plads ligger Café Snork. På varme dage kan man sidde udenfor og nyde livet, og menneskerne der går forbi. Indenfor er der god stemning og mange stamgæster. Her må ryges og fortælles røverhistorier. Og det bliver der. 

Dybbølsgade 70, 1721 København

10. Jernbanecafeen, Vesterbro

Beliggende lige ved siden af Københavns Hovedbanegård ligger Jernbanecafeen, der er et udstyrsstykke ud i tog-memorabilia. Der er modeltog, togskilte, togbilleder, togplatter og meget andet. På toilettet afspilles Københavns jernbanedampgalop, skrevet af H. C. Lumbye.

Én af Københavns dyreste værtshuse, hvis ikke det dyreste.

Jernbanecafeen har deres egen øl, 7-ekspressen, og et stort stamklientel. Beliggenheden gør også stedet til et yndet mål for turister og andre der venter på det næste tog. Eller måske det næste igen…

Reventlowsgade 16, 1651 København V

Jernbanecafeen, Vesterbro

Er du mere til wildflower IPA end Hof på flaske med sidevogn, så tjek vores liste over 10 ølbarer i København du skal prøve.

Kevin Christensen er blogger og øl-entusiast og er kendt for sit store kendskab til ølverdenen. Han skriver om sin passion for øl, værtshuse, ølbarer, bryggerier og øltyper. Hans ekspertise og dybdegående viden gør ham til en anerkendt stemme inden for ølkulturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 - 2kolde.dk