I en verden præget af trendy restauranter og moderne spisesteder er der noget charmerende ved bodegaer, hvor du kan få et godt måltid mad.
Disse ægte, autentiske etablissementer bevæger sig væk fra den stereotype opfattelse af et traditionelt spisested og byder i stedet på en unik atmosfære, hvor lokale kan nyde god mad i afslappede omgivelser.
Maden der serveres på bodegaer, er typisk af den hjemmelavede, traditionelle slags. Retterne spænder fra klassiske danske retter som stegt flæsk med persillesovs til mere eksperimenterende og moderne retter, der passer til nutidens smagsløg. Uanset hvad man vælger fra menuen, kan man forvente at blive forkælet med smagfulde retter, der er lavet af gode råvarer og serveret med hjertevarme.
Der er ikke mange bodegaer og værtshuse der serverer mad længere. Den såkaldte rygelov der blev indført i år 2007 gjorde, at det blev ulovligt at ryge på serveringssteder over en vis størrelse. Mindre værtshuse og bodegaer blev dog fritaget, og det er således stadig muligt at ryge mange steder.
Dog er det ikke lovligt at ryge i rum med madservering, og derfor er mange værtshuse blevet nødt til at vælge mellem mad og røg. Røgen har vundet de fleste steder, men der er stadig enkelte bodegaer med madservering tilbage.
Vi har fundet 5 af dem:
1. Axelborg Bodega
Axelborg Bodega ligger på Axeltorv 1, og er den første lejer i Axelborg som er opkaldt efter Biskop Absalon, Københavns grundlægger.
Axelborg Bodega åbnede i år 1918 og har haft mange kendte stamgæster i gennem tiden. Heriblandt Simon Spies.
Der serveres både frokost og aftensmad. Gode klassiske bodega-klassikere som smørrebrød, flæskesteg, rødspætte, Wienerschnitzel osv.
→ Axeltorv 1, 1609 København V
2. Frederik VI
Ifølge dækservietten lå der oprindelige en bank i de højloftede lokaler, men siden 1973 har Frederik VI været en kendt Frederiksberg-værtshus. Siden 2015 har stedet skiftet profil fra rent værtshus til frokostrestaurant og øl-bar. Der er omkring 70 forskellige øl at vælge mellem, mange af dem på fad.
Til frokost serveres klassisk Dansk smørrebrød. Til aften er der tre ting at vælge imellem: Dagens ret, pariserbøf og rødspættefileter. Alt til ganske rimelige priser.
Til gengæld skal du være parat til at rykke lidt til siden for en billardkø engang imellem, men det giver bare lidt ekstra charme.
→ Frederiksberg Allé 42A, 1820 Frederiksberg C
3. Toldbod Bodega
Siden 1906 har der været værtshus i Toldbod Bodegas lokaler på Esplanaden. Og det er da også en form for tidslomme man træder ind i på Toldbod Bodega. Tykke tæpper, tunge gardiner, lamper i farvet glas og hvis dug på bordet.
Signaturretten er wienerschnitzel, men der serveres også andre gode Danske retter som flæskesteg, hakkebøf, smørrebrød mv.
→ Esplanaden 4, 1263 København K
4. Café Halvvejen
Café Halvvejen åbnede som beværtning i 1789, og ligger i Krystalgade, tæt på Rundetårn og lige overfor Synagogen.
Det meget lille sted serverer frokost, bl.a. smørrebrød, pariserbøf og biksemad. Til aften er det rent værtshus, med (som regel) højt humør og støjniveau.
→ Krystalgade 11, 1172 København
5. Boulevarden
Boulevarden 129 er en ny inkarnation af det hedengangne Boulevarden Bodega på Amager Boulevard. Stedet fungerer som frokostrestaurant om dagen og bar om aftenen. Der serveres smørrebrød til meget rimelige priser, og Boulevarden har fået gode anmeldelser, og har været nomineret til årets smørrebrød af Danske madanmeldere.
→ Amager Boulevard 129, 2300 København S
Når du er færdig med at spise vil vi foreså at skylle efter på et af de 10 andre værtshuse i København vi anbefaler. Eller, hvis du er til den slags, så book en ølsmagning i København, og få udfordret dine smagsløg på en anden måde.