Sådan vælger du det rigtige ølglas

Kevin C
Af Kevin Christensen
Sidst opdateret: 08/09/2022

Ølglas findes i alle former og størrelser, men når du skal vælge mellem forskellige typer, kan du nemt blive forvirret (det kan vi i hvert fald).

Hvis vi skal være HELT ærlige, drikker vi helst af flasken her på 2 kolde. Det er hurtigst og man sparer på opvasken. Vi gør en undtagelse når det gælder fadøl forstås.

Vi anerkender dog, at mange gerne vil drikke øl af et glas, og også, at øllet smager bedre (eller i hvert fald anderledes) når det bliver hældt på glas.

Sørg dog, for guds skyld, for at skylle glasset i vand inden du hælder op – ellers vil rester af afspændingsmidlet ødelægge skummet på øllen.

Ølglas til forskellige øltyper

Der findes særlige ølglas til alle øltyper, og de fleste bryggerier har også egne glas med logo, som skulle være specielt velegnet til lige netop deres øl. Tag det med et gran salt.

Ølkrus med hank

Vil du have beer stube stemning eller går du fuld oktoberfest på den, skal du have et ølkrus med hank. Fås både i halvliters og helliters-udgaver. 

Sæt Hansi Hinterseer på kassettebåndoptageren og hop i et par lederhosen, så kan det ikke gå galt. 

Ølkrus med hank bruges oftest til pilsner eller lagerøl.

Pintglas

Klassisk ølglas der kan bruges til det meste. Selvom en pint er 0,56826125 liter bliver de fleste pintglas solgt i størrelsen 500 ml. 

Pintglasset bruges ofte på barer, restauranter og værtshuse. 

Ølglas med stilk

Findes i mange udformninger og kan bruges til flere typer øl. Lige fra klassisk cafe-pilsner til Belgiske trappist-øl. 

Den store fordel er, at man slipper for at holde på selve glasset og dermed varme øllet unødigt op. Kaldes også pokalglas.

Tulipanglas

Inspireret af formen på en tulipan, finder du tulipanglasset. Populært i mindre versioner som “smageglas”, men bruges også hvor det skal se ud af noget.

Ølglas til hvedeøl

Hvedeglas

Højt glas, smalt bunden og bredere i toppen. Faconen gør det nemmere for skummet at udfolde sig. Der er ofte fod eller en kraftig bund der gør, at du får varmet øllet op med hånden. 

Hvedeøl skal drikkes iskoldt. 

Snifterglas

Et snifterglas minder om et cognac-glas, men større. Egner sig bedst til mørke eller stærke øltyper. 

Kevin Christensen er blogger og øl-entusiast og er kendt for sit store kendskab til ølverdenen. Han skriver om sin passion for øl, værtshuse, ølbarer, bryggerier og øltyper. Hans ekspertise og dybdegående viden gør ham til en anerkendt stemme inden for ølkulturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 - 2kolde.dk