Anmeldelse: Stamsteder – røverhistorier og scener fra byens beværtninger

Kevin C
Af Kevin Christensen
Sidst opdateret: 27/09/2022

I 1980’erne var der knap 1400 værtshuse i København. I dag er der, ifølge bogen Stamsteder, 220 tilbage.

Der findes ikke nogen officiel definition af et ‘stamsted’, men i bogens perspektiv er det et først og fremmest et sted der serverer øl. Og nok også en sidevogn. Og det gør heller ikke noget, hvis man må ryge. Og der er brunt. 

Stamsteder er skrevet af Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen og er illustreret med Thomas Skous fine billeder. De tre har brugt halvandet år på at besøge alle de brune værtshuse i København.

De har drukket øl af flasken og Rød Aalborg fra morgenstunden. Det lyder fantastisk. 

Stamsteder er en rigtig coffee table book, der med sine over 3,5 kg, kræver et sofabord af et vist format. Bogen er på 656 sider og indbundet i brunt stof, prydet med navnene på stamstederne. 

Bogen er inddelt efter bydel: Amager, Indre By, Vesterbro osv. og til hvert stamsted er der en lille historie. I nogle tilfælde får vi lidt at vide om værtshusets ophav, tidligere stamgæster, anekdoter osv. I andre tilfælde er vi tilskuere til en scene der udspiller sig, mens forfatterne er på besøg.

Der er historier fra de syv have og røverhistorier, der måske ikke altid heeelt tåler et faktatjek. Det gør ikke noget. Det er fortællingen der er det vigtige. 

Undervejs kommer vi en tur på Toldbod Bodega med Knud Romer og spiser wienerschnitzel (af kalv selvfølgelig). Ifølge Knud er det én af byens bedste. Det skal nok passe.

Værket er krydret med forord af Rane Willerslev, digte af bl.a. Katinka Bjerregaard og Claus Høxbroe og endelig en kort gennemgang af værtshusenes historie af Allan Mylius Thomsen.

Mylius Thomsen møder vi også andetsteds i bogen, som stamgæst på Sabines Cafeteria. 

De brune værtshuse

De brune værtshuse er lige dele forsamlingshus, mødested for høj og lav, socialkontor og dagligstue. Der er selvfølgelig masser af sociale problemer, men også et sammenhold der gør, at hvis Benny ikke er dukket op et par dage, går bartenderen lige hjem til ham og tjekker, at han er ok. Stamgæsterne deler hinandens glæder og sorger, og går til hinandens begravelser. 

Der er plads til at være den man er, også selvom man måske er lidt skæv. Enten i metaforisk og/eller bogstavelig forstand. 

Truet af lukning

En del af stamstederne er truet af lukning. Stigende huslejer, naboklager, coronanedlukninger mv. har gjort sit til, at det er svært for mange af de brune værtshuse at overleve. Allerede inden bogen udkom var et par stykker af de 220 lukket, og siden er der røget et par stykker til. 

De fleste holder dog fanen højt så længe de kan, og ikke så sjældent er det en stamgæst der køber stedet, når værtshusejeren af den ene eller anden grund skal videre. 

Hvem skal købe bogen Stamsteder?

Det er en bog til bodega-romantikeren, bodega-rotten eller bodega-nostalgikeren, der har minder fra en god tid på de københavnske værtshuse. 

Stamsteder kan læses fra den ene ende til den anden eller den kan bruges som guide og opslagsværk. Bliv inspireret til at besøge nye steder, nye bydele eller gå på opdagelse i dit eget nærområde. Gå på gader du aldrig har gået på før. Gå på jagt. 

Bagerst i bogen findes register og besøgsliste, komplet med afkrydsningsfelter.

Jeg har en personlig ambition om at besøge alle på listen, men det kommer nok til at tage mig lidt mere end halvandet år.

Af Kevin Christensen

Kevin Christensen er blogger og øl-entusiast og er kendt for sit store kendskab til ølverdenen. Han skriver om sin passion for øl, værtshuse, ølbarer, bryggerier og øltyper. Hans ekspertise og dybdegående viden gør ham til en anerkendt stemme inden for ølkulturen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 - 2kolde.dk